Indlæg fra — september 2008

Hele kontoret synger med, osse mor

I fredags var jeg sammen med en gruppe fremtrædende hollandske direktører og HR-managers, som er på studiebesøg i Danmark i disse dage. Denne gruppe, bestående af 22 mænd og kvinder, vil gerne lade sige inspirere af danske arbejdsforhold. De kigger for eksempel nærmere på det danske ‘Flexicurity’-model, med fleksible muligheder for at fyre og hyre.
De var noget forbavsede over at høre at arbejdstagere i Danmark kan få økonomisk understøttelse, når de selv opsiger deres job. Det kan man ikke i Holland, og det medfører bl.a. at folk ofte bliver i deres job, selvom de ikke har det godt der. Arbejdsglæde var altså et vigtigt tema for denne delegation.

Derfor besøgte vi bl.a. den københavnske virksomhed Softscan, som leverer sikkerhedsløsninger til mail og web. Til stor moro for den hollandske delegation modtog den administrerende direktør og medstifter, Thomas Holm Jensen, os i hvid t-shirt, korte bukser og tennissko. “Det er ikke for at chokere jer, men fordi jeg gerne vil signalere energi overfor mine medarbejdere,” sagde han.

Thomas forklarede os, hvordan han som leder prøver at inspirere og motivere sine 100 medarbejdere, hvoraf den ældste – hans mor – er 68, og den yngste 17. Gennemsnitsalderen er dog 27.

De sidste seks år har han brugt masser af energi på at skabe  en positiv og glad arbejdskultur, med bl.a. klapsalver, obligatorisk fredagsbar, morgensang,  og klæd ud-dag. “Det lyder meget amerikansk, men vi har lavet det om, så at det bliver mere skandinavisk,” fortalte Thomas. Udover de ‘hårde’ værdier, som targets, budgets, osv., som medarbejderne skal overholde, er der plads til ‘bløde’ værdier, som opmærksomhed og interesse for den enkelte. “Vi er en stor familie,” sagde Thomas.

Efter oplægget tog os han med til et centralt sted i det store, lidt rodede og afslappede kontor, og i løbet af få sekunder var stedet fuldt med klappede og dansede ‘familiemedlemmer’. Derefter fik vi udleveret en kopi af teksten til Abba’s Mamma Mia, og pludselig begyndte alle at synge. Hollænderne kiggede forbavsede på hinanden, indtil de selv begyndte at synge og danse og klappe med. Mamma Mia!

29. september 2008   Kommentarer lukket til Hele kontoret synger med, osse mor

Anstødeligt kontor

I går oplevede jeg den nye hollandske tv-serie ‘Toren C’ (Tårn C), skrevet og spillet af to kvinder.

Det er en surrealistisk komedie om det daglige arbejdsliv på kontoret, og alt hvad det kan indebære: Kollegialitet og venskab, men også mobning og absurde konflikter, hvor kollegaerne viser sig fra deres værste sider. Det fører til hysterisk grinagtige og pinlige situationer blandt kollegaer i kontortårnet C.

De to hollandske kvinder spiller næsten alle roller selv (i alt 80 forskellige ‘kontortyper’) sammen med enkelte gæste-skuespillere. De hollandske anmelderne har ikke været særligt begejstrede, nogle har endda kaldt serien for ‘skamløs’.

Jeg synes nu at programmet er meget underholdende, selvom jeg har set det med krumme tæer og rødmende kinder! Det er meget befriende at kvinderne spiller alle rollerne, også som mænd. For eksempel de altid sure og sexistiske portnere, som vogter kontortårnet.

21. september 2008   Kommentarer lukket til Anstødeligt kontor

Ikke cornflakes eller snowflakes, men airflakes!

Forleden var jeg på presserejse i Sydsverige sammen med en lille gruppe udenlandske journalistkolleger, som har base i Stockholm. På programmet var bl.a. besøg hos møbeldesignere.
Blandt firmaer vi besøgte var www.abstracta.se. Denne svenske virksomhed har siden 1970 beskæftiget sig med indretning af virksomheder, kontorer, skoler og offentlige miljøer.

En af deres nye produkter er ‘Airflake‘, en lydabsorberende afskærmning af tyk fiberfilt. Modulen består af fire forskellige modeller og forskellig farver.
For at se hvordan Airflake kommer til at se ud i dit kontorlandskab, kan du afprøve modellerne her.

På billedet herunder ser du Jan Janonius i dette luftige og lette Airflake-miljø. Jan er press officer i det internationale press centre i Stockholm, og han var en af organisatorene af denne presserejse . (Mere om dette press centre, med en fantastisk flot og anderledes storrum, følger senere). FOTO .-)

abstracta.jpg

17. september 2008   Kommentarer lukket til Ikke cornflakes eller snowflakes, men airflakes!

Skyd din kollega!

For 499,- kan enhver kontorfunktionær forvandle kontorlandskabet til en højteknologisk krigsskueplads. Våbnet hedder USB MSN Missile Launcher og er et fjernstyret raketbatteri ladet med skumgummimissiler.

Missilerne kan ramme kolleger på fem-otte meters afstand men gør næppe mere skade end dens lavteknologiske forgænger, elastikken.

USB MSN Missile Launcher kan fjernstyres via MSN og et webcam, så kontorets frække dreng også kan lave lidt ravage fra hjemmearbejdspladsen.

med_msnmissile.jpg

15. september 2008   Kommentarer lukket til Skyd din kollega!

Fed arbejdsstation

Den svenske virksomhed Beeb har udviklet en anderledes arbejdsstation, med navnet @-space Media Chair.
Indbygget i stolen findes bl.a. et 2.1 lydsystem, mus, tastatur og en skærm på 19″. Når arbejdet er færdigt, gemmer du din computer og eventuelle kabler ind i stolen!

Pris: 29.900 SEK.

space.jpg

11. september 2008   Kommentarer lukket til Fed arbejdsstation

TV: Storrum duer ikke

Pengemagasinet på DR1 handlede i går om storrum, og påstanden var, at storrum ikke fungerer. Til at støtte dette synspunkt blev adjunk Per Richard Hansen fra DTU kørt i stilling og fortalte, at der er støj i storrum og at man kan se sine kolleger…

Heldigvis var indslaget ikke enøjet, og der var flere besindige mennesker, som gjorde det klart, at storrum godt kan være en løsning for nogle, selv om det ikke er det for alle. Gitte Andersen fra Signal Arkitekter slap også fint fra at kritisere sin egen stand for ikke at lytte nok til brugerne. Hun pegede også på, at trenden går mod mindre, åbne kontorer, og altså væk fra det megastore med 50-100 eller flere i ét rum.

penge.jpg

11. september 2008   6 kommentarer

Er Facebook en kur mod stress?

Stresseksperten, overlæge Bo Netterstrøm, mener ifølge politiken.dk, at Facebook kan modvirke stress.

»Det hjælper altid at få sat ord på sine tanker, og derfor er Facebook ikke et tosset redskab til at modvirke stress«, siger han.

Jeg opfatter nu ikke Facebook primært som et redskab til at sætte ord på mine tanker, men om Facebook er stressende eller ej, handler vel om, hvorvidt man opfatter det som et krav eller noget, der er sjovt.

Fagforeningen HK opfatter tydeligvis ikke Facebook som sjovt. Til Politiken siger advarer faglig chef Carlo Søndergaard om, at Facebook kan få danskerne til at glemme at slappe af.

10. september 2008   Kommentarer lukket til Er Facebook en kur mod stress?

Kampen om gulvtæppet

Frem til midten af 1990’erne var Arbejdstilsynet en arg modstander af gulvtæpper, fordi de blev opfattet som skidt- og bakteriebomber, der gjorde medarbejderne syge. I dag er kvaliteten af gulvtæpperne stærkt forbedret og Arbejdstilsynet har selv tæpper på gulvene i hovedkontoret på Østerbro i København.

Selv om der stadig er problemer med rengøringen, anser tilsynets interne sikkerhedsleder Ib Ladefoged Rasmussen tæpperne for at være helt nødvendige, fordi de dæmper støjen i de åbne kontorer. Og støj er en af de vigtigste faktorer i medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø.

Arbejdsmiljøkonsulent i fagforeningen HK, Niels Jakobsen, er helt uenig. Han kalder gulvtæpper i kontorbyggerier for en dårlig lappeløsning og mener, at man godt kan skabe en ordentlig akustik uden.

Hvis du vil læser mere om emnet, har jeg skrevet nogle artikler om det i det nye nummer af Nyhedsbrevet Fremtidens kontor.

5. september 2008   Kommentarer lukket til Kampen om gulvtæppet