Indlæg fra — april 2008

Tænker unge på arbejdsmiljø?

Ifølge Politiken i dag klager hver tredje over deres arbejdsmiljø, og det er især de unge, der er utilfredse. Politiken henviser til en undersøgelse, som LO og FTF har lavet på den internationale (arbejds?)miljødag. Samtidig skriver Ugebrevet A4: Unge tænker ikke på arbejdsmiljø. Artiklen bygger på en undersøgelse, der viser, at heller ikke de unge vil være sikkerhedsrepræsentanter.

Arbejdsmiljøforsker Hans Jørgen Limborg fra firmaet Team Arbejdsliv mener, at sikkerhedsrepræsentanten “er ude af trit med en ny generation, der ikke ser sig selv som del af et fællesskab.”

Underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, Thomas Philbert Nielsen, har følgende interessante overvejelse:
»Det hænger sammen med, at nogle af de moderne, fremtidsrettede problemer inden for arbejdsmiljø breder sig ind over det almindelige personalepolitiske. Det drejer sig om psykosociale spørgsmål og trivsel, som ikke eller kun vanskeligt drøftes i sikkerhedsorganisationen.”

28. april 2008   Kommentarer lukket til Tænker unge på arbejdsmiljø?

Stresskort til kontorfolket

kanskal.jpg
Collage: Johnny Kühn, Thomas Søndergaard og Søren Svith

Er ved at lave nogle stress-kort til arbejdmiljøsrådet for kontorområdet inden for det offentlige og finanssektoren. Her er et af vores forslag. Teksten lyder sådan her:

Kære ……

Lige meget hvor mange timer du arbejder, føler du sikkert ofte, at du ikke har nået det, du gerne ville.

Måske er det fordi du ikke er god til at skelne, hvad der er vigtigt, og hvad der er knap så vigtigt. Måske skal du øve dig i at kende forskel på, hvad du nødvendigvis SKAL gøre for at løse opgaven, og hvad du KAN gøre for at løse den endnu bedre – hvis der er tid til det.

Det lyder ret simpelt, men prøv det lige.
Formentlig ender alt i starten i SKAL-bunken, og så må du afgøre, om det er fordi, alt dit arbejde er lige vigtigt, eller om det kunne være fordi, du endnu er god nok til at skelne.

Det er en god idé at diskutere det i fællesskab på arbejdspladsen. Husk at få chefen med i snakken :-)

De arbejdspladser, som har prøvet metoden, har udviklet en simpel intern kode bestående af to muligheder: SKAL eller KAN. Uden at tænke nærmere over det, kan de spørge: Er det en SKAL-opgave eller en KAN-opgave?

Kærlig hilsen

::::::::::::::::::::

PS. Du kan også bruge metoden derhjemme ;-)

18. april 2008   Kommentarer lukket til Stresskort til kontorfolket

Fredagshilsen fra husmor

Forebyggelse af stress står højt på alles dagsorden i disse år. Det gjorde det ikke i 1950’erne, og dette foto giver måske forklaringen:

Stressed stavet bagfra

somerights20.gif Foto: Rick Aude

11. april 2008   Kommentarer lukket til Fredagshilsen fra husmor

Ind i boksen med dig!

Stillerum på avisredaktion

Det nederlandske dagblad Trouw (oplag 150.000) holder til i et nyt hus med åbne kontorer, men særligt trængende kan gemme sig af vejen i små bokse på størrelse med en bruseniche. (Se herover). Nogle medarbejdere er nærmest flyttet ind i de små rum, mens andre får klaus af dem.

Det nye bladhus, som jeg besøgte sammen med mine kolleger fra Periskop i sidste uge, har ellers en meget fin akustik blandt andet på grund af udbredt brug af gulvtæpper.

trouw-udenrigs.jpg
I udenrigsredaktionen er gamle aviser og stakke af papirer helt sikkert også med til at dæmpe støjen fra de andres snak.

T
Reaktionssekretariatet er derimod helt clean.
(Fotos: Thomas Søndergaard)

9. april 2008   Kommentarer lukket til Ind i boksen med dig!

Off topic: Kasse uden dame

Selvbetjening i Føtex

Supermarkedet var først med selvbetjening, men er nu blevet overhalet af alle inklusive biblioteket. Men Føtex forsøger nu at komme med igen. Føtex på Frederiks Allé i Århus afprøver netop nu selvbetjeningskasser, hvor man både kan betale med kontanter og dankort
(Se fotos)

Selvbetjening i Føtex2

Kunden scanner selv varerne og lægger dem på en hylde, hvor de bliver vejet, så man ikke kan snyde ved at scanne kartoflerne og lægge kaviar i kurven. Det nye system kræver stadig damer ved kassen, men ikke så mange og kun til at kontrollere.

8. april 2008   1 Kommentar

Takt og tone er et spørgsmål om magt

På min arbejdsplads har vi diskuteret adfærdsregler i vores storrum. Jeg troede egentlig, det var et rent praktisk spørgsmål, men Christa Breum Amhøj fra DPU har lært mig noget andet: Det handler om magt.

Hun har iagttaget menneskedyrene i kontorlandskabet og mener, at kampen mellem regelrytterne og de frigjorte bare er endnu et kapitel i det gamle spil. Ingen af parterne har noget at lade den anden høre. De bruger bare den type magtudøvelse, som passer til deres egne kompetencer.

Jeg har interviewet Christa Amhøj til artiklen Der vil altid være regler. Den er en del af et tema om adfærdsregler i Nyhedsbrevet Fremtidens kontor

1. april 2008   Kommentarer lukket til Takt og tone er et spørgsmål om magt