Emne — Rum

Frie agenter arbejder i “One Alfred Place”

stol

I England bruger flere og flere selvstændige Starbucks og Coffe Costa som kontor. Det er billigt: en kop kaffe per time. Nu om dage nyder de fleste kunder i de mange kaffebarer i London ikke bare en cafe latte, nej de sidder og arbejder. Det læser jeg i hvert fald i den nederlandske avis Trouw.

„Mit kontor er Starbucks”, siger teaterproducenten Peter Schneider (57) for eksempel i The Times. Han arbejder fem timer om dagen fra forskellige kaffebarer i City. „Når jeg laver en aftale med en kunde, foreslår jeg altid Starbucks. De sælger ikke kaffe her, men plads.”

alfredplace.jpgSå selvom han bestiller en kop kaffe hver time, som reglerne dikterer, er det stadig meget billigere end at leje et kontor!
Men ifølge den nederlandske avis blev den litterære agent Rob Shreeve træt af at mødes med sine kunder . Han manglede gode kontorstole og nok stikkontakter. Derfor åbnede han sidste år en ny business club ‘One Alfred Place’, som han kalder ‘Fremtidens arbejdsplads’. Mange folk fra mediebranchen, musikbranchen og andre kreative brancher har nu deres hjemmebasis klubben, som har plads til 280 mennesker.

„En måneds husleje på et kontor koster det samme som medlemskab her i et år,” siger et af medlemmerne.
I klubben findes lounges, borde, stillerum, lockers, printers, kopiermaskiner, kaffe, restaurant, brusebad, og selve enkelte små sovekabiner.

Klubben er kun tilgængelig for medlemmer. Medlemskab koster 1500 pund (1884 euro) om året.

Jeg synes, det bliver spændende at se hvordan konceptet udvikler sig, især fordi klubben er åben til medlemmer fra hele verden. Allerede nu har de medlemmer fra bl.a. Hong Kong, Frankrig, Emiraterne, Belgien, Israel, Spanien og New Zealand.

 alfredplace2.jpg

11. november 2008   Kommentarer lukket til Frie agenter arbejder i “One Alfred Place”

Ikke cornflakes eller snowflakes, men airflakes!

Forleden var jeg på presserejse i Sydsverige sammen med en lille gruppe udenlandske journalistkolleger, som har base i Stockholm. På programmet var bl.a. besøg hos møbeldesignere.
Blandt firmaer vi besøgte var www.abstracta.se. Denne svenske virksomhed har siden 1970 beskæftiget sig med indretning af virksomheder, kontorer, skoler og offentlige miljøer.

En af deres nye produkter er ‘Airflake‘, en lydabsorberende afskærmning af tyk fiberfilt. Modulen består af fire forskellige modeller og forskellig farver.
For at se hvordan Airflake kommer til at se ud i dit kontorlandskab, kan du afprøve modellerne her.

På billedet herunder ser du Jan Janonius i dette luftige og lette Airflake-miljø. Jan er press officer i det internationale press centre i Stockholm, og han var en af organisatorene af denne presserejse . (Mere om dette press centre, med en fantastisk flot og anderledes storrum, følger senere). FOTO .-)

abstracta.jpg

17. september 2008   Kommentarer lukket til Ikke cornflakes eller snowflakes, men airflakes!

TV: Storrum duer ikke

Pengemagasinet på DR1 handlede i går om storrum, og påstanden var, at storrum ikke fungerer. Til at støtte dette synspunkt blev adjunk Per Richard Hansen fra DTU kørt i stilling og fortalte, at der er støj i storrum og at man kan se sine kolleger…

Heldigvis var indslaget ikke enøjet, og der var flere besindige mennesker, som gjorde det klart, at storrum godt kan være en løsning for nogle, selv om det ikke er det for alle. Gitte Andersen fra Signal Arkitekter slap også fint fra at kritisere sin egen stand for ikke at lytte nok til brugerne. Hun pegede også på, at trenden går mod mindre, åbne kontorer, og altså væk fra det megastore med 50-100 eller flere i ét rum.

penge.jpg

11. september 2008   6 kommentarer

Rumrejse – blog om strategisk indretning

Jeg er blevet opmærksom på bloggen Strategisk indretning, som erhvervspsykolog Mads Lindholm skriver. Bloggen er knyttet an til hans forskningsprojekt “Strategisk indretning – om indretning som ledelsesværktøj i vidensvirksomheder”, som løber frem til 2010.

Mads Lindholm har blandt andet udgivet bogen Rumrejse – kontoret fra kasse til klub, som kan købes via hans hjemmeside.

27. august 2008   3 kommentarer

Kontor i landskabet

Dette mobile kontor, som ligner en lidt firkantet udgave af et rumskib, er landet i München, hvor billedet er taget i august måned.

mobilkontor2.jpg

mobilkontor.jpg

Uploaded til Flickr af Detlef Schobert.

13. august 2008   Kommentarer lukket til Kontor i landskabet

Ind i boksen med dig!

Stillerum på avisredaktion

Det nederlandske dagblad Trouw (oplag 150.000) holder til i et nyt hus med åbne kontorer, men særligt trængende kan gemme sig af vejen i små bokse på størrelse med en bruseniche. (Se herover). Nogle medarbejdere er nærmest flyttet ind i de små rum, mens andre får klaus af dem.

Det nye bladhus, som jeg besøgte sammen med mine kolleger fra Periskop i sidste uge, har ellers en meget fin akustik blandt andet på grund af udbredt brug af gulvtæpper.

trouw-udenrigs.jpg
I udenrigsredaktionen er gamle aviser og stakke af papirer helt sikkert også med til at dæmpe støjen fra de andres snak.

T
Reaktionssekretariatet er derimod helt clean.
(Fotos: Thomas Søndergaard)

9. april 2008   Kommentarer lukket til Ind i boksen med dig!

Er kontorlandskaber en arkitektdille?

Er kontorlandskaber en arkitektdille, som skyldes, at arkitekter selv har tradition for at sidde tæt sammen på tegnestuer?
Det har flere forskere med naturvidenskabelig tilgang til arbejdsmiljø givet udtryk for over for mig, når jeg har interviewet dem.

Det faktum at de samme forskere selv har tradition for at sidde i hver sit lille kontor, har ingen af dem koblet til deres egen modstand mod kontorlandskaberne. :-)

Men måske har de en pointe alligevel. Her er i hvert fald et foto af en tegnestue i New York i 1960’erne, hvor man sidde i lag.


Foto: Kelvin Dickinson

25. marts 2008   Kommentarer lukket til Er kontorlandskaber en arkitektdille?

Stillekupé

Jeg var til en workshop forleden med forskere og eksperter i alt fra organisationspsykologi, over psykoakustik til støjmåling. Alle deltagerne beskæftiger sig på en eller anden måde med åbne kontorer, men de kender ikke ret meget til hinandens forskning.

Der er flere vinkler på den oplevelse, men her vil jeg koncentrere mig om en ny metafor for kontorlandskabets rum til fordybelse, som jeg blev præsenteret for af  af chefrådgiver Claus Møller Petersen fra Carl Bro:
DSBs stillekupéer.

Jeg er selv en stor fan af stillekupeerne, hvor jeg virkelig får produceret noget, når jeg er på vej hjem fra møder og den slags. Man behøver ikke gemme sig af vejen i små celler, hvis man skal fordybe sig. Man kan også sidde flere sammen.

En anden metafor for det fælles fordybelsesrum kunne være Læsesalen. Dog helst uden den strenge bibliotekar, vi kender fra amerikanske film.

10. marts 2008   Kommentarer lukket til Stillekupé