Emne — Arbejdsmiljø

Projektarbejdet begynder med en personlighedstest

Se dette og en række andre indslag om, hvordan man får teamarbejde og projektarbejde til at fungere, så medarbejderne trives på teamprojekt.dk

14. november 2009   Kommentarer lukket til Projektarbejdet begynder med en personlighedstest

Fleksibelt kontor: 10 år senere

Da jeg var i gang med at rydde op i mit skab, fandt jeg et gammelt avisklip om det hollandske forsikringsselskab ’Interpolis’ i Tilburg. I 1998 introducerede virksomheden den fleksible arbejdsplads, hvor ikke en gang direktøren havde sit eget kontor.

Den gang var der mange skeptikere, især fordi kontoret har mindre arbejdspladser end ansatte (for hver 10 personer er der 7 arbejdspladser).

Jeg gik straks på jagt efter nyere artikler om virksomheden og fandt flere, bl.a. i avisen Trouw. Her kan jeg læse, at disse skeptikere ikke fik ret. Sygefraværet i virksomheden er mindsket med 20 procent, og udskiftningen af personale er ganske lav.

Men især fordi der er mindre arbejdspladser end ansatte viste det sig, at gode aftaler er nødvendige.
For at undgå at bestemte arbejdsgrupper eller afdelinger konfiskerer de samme pladser eller samme rum hele tiden, har firmaet udpeget såkaldte floormanagers, som holder øje med en rigtig brug af rummene, og hvis nødvendigt forklarer folk, hvorfor de skal flytte et andet sted hen
:-).

En anden vigtig ulempe som kom frem i kontoret var en mangel på social sammenhæng, især i teams med folk som arbejder derhjemme i to eller tre dage om ugen. For at styrke den sociale sammenhæng indkalder teamledere derfor målrettet og jævnligt til møder.

image001image003

Nogle rum er vanvittigt populære som bl.a. disse stole. En andet rum med kun møbler i nedrivningstræ viste sig at være ukomfortabelt, og er derfor lavet om.

Sidst men ikke mindst: Interpolis behandler ikke uopfordrede ansøgninger mere, fordi virksomheden simpelthen blev oversvømmet af breve.

5. februar 2009   Kommentarer lukket til Fleksibelt kontor: 10 år senere

Tip til planlængning

7. november 2008   Kommentarer lukket til Tip til planlængning

Er det omgangstonen alene?

Hver tredje kontoransat i private firmaer oplever en hård tone på jobbet. Det viser en undersøgelse som HK/Privat har lavet blandt 935 af fagforeningens medlemmer. Undersøgelsen viser også, at hver femte skifter job på grund af den hårde tone, skriver Politiken mandag.

Det lyder jo helt utroligt, at 20 procent af alle HK’erne skulle have skiftet job på grund af tonen. Det fremgår ikke af Politiken, hvor mange af de adspurgte der i det hele taget har skiftet job, og derfor kan man ikke se, om det fx er halvdelen af jobskiftene, der skyldes hård omgangstone og tallene findes sjovt nok heller ikke på HK/Privats hjemmeside (mandag 11.57).

13. oktober 2008   Kommentarer lukket til Er det omgangstonen alene?

Bankens tv sender stresshistorie

jysketv.jpg

Jyske Bank har åbnet en nettv-kanal, og med den galoperende finanskrise er der nok at rapportere om – og måske også mange seere.  Men det er ikke kun penge, kanalen beskæftiger sig med. Der er også blevet plads til en tankevækkende indslag om Jan Villadsen,  dygtig medarbejder i bankens fondsafdeling, som kørte i 5. gear og overhørte kroppens signaler. Men så en dag..

Se indslaget Stress er farligt

1. oktober 2008   Kommentarer lukket til Bankens tv sender stresshistorie

Hele kontoret synger med, osse mor

I fredags var jeg sammen med en gruppe fremtrædende hollandske direktører og HR-managers, som er på studiebesøg i Danmark i disse dage. Denne gruppe, bestående af 22 mænd og kvinder, vil gerne lade sige inspirere af danske arbejdsforhold. De kigger for eksempel nærmere på det danske ‘Flexicurity’-model, med fleksible muligheder for at fyre og hyre.
De var noget forbavsede over at høre at arbejdstagere i Danmark kan få økonomisk understøttelse, når de selv opsiger deres job. Det kan man ikke i Holland, og det medfører bl.a. at folk ofte bliver i deres job, selvom de ikke har det godt der. Arbejdsglæde var altså et vigtigt tema for denne delegation.

Derfor besøgte vi bl.a. den københavnske virksomhed Softscan, som leverer sikkerhedsløsninger til mail og web. Til stor moro for den hollandske delegation modtog den administrerende direktør og medstifter, Thomas Holm Jensen, os i hvid t-shirt, korte bukser og tennissko. “Det er ikke for at chokere jer, men fordi jeg gerne vil signalere energi overfor mine medarbejdere,” sagde han.

Thomas forklarede os, hvordan han som leder prøver at inspirere og motivere sine 100 medarbejdere, hvoraf den ældste – hans mor – er 68, og den yngste 17. Gennemsnitsalderen er dog 27.

De sidste seks år har han brugt masser af energi på at skabe  en positiv og glad arbejdskultur, med bl.a. klapsalver, obligatorisk fredagsbar, morgensang,  og klæd ud-dag. “Det lyder meget amerikansk, men vi har lavet det om, så at det bliver mere skandinavisk,” fortalte Thomas. Udover de ‘hårde’ værdier, som targets, budgets, osv., som medarbejderne skal overholde, er der plads til ‘bløde’ værdier, som opmærksomhed og interesse for den enkelte. “Vi er en stor familie,” sagde Thomas.

Efter oplægget tog os han med til et centralt sted i det store, lidt rodede og afslappede kontor, og i løbet af få sekunder var stedet fuldt med klappede og dansede ‘familiemedlemmer’. Derefter fik vi udleveret en kopi af teksten til Abba’s Mamma Mia, og pludselig begyndte alle at synge. Hollænderne kiggede forbavsede på hinanden, indtil de selv begyndte at synge og danse og klappe med. Mamma Mia!

29. september 2008   Kommentarer lukket til Hele kontoret synger med, osse mor

Kampen om gulvtæppet

Frem til midten af 1990’erne var Arbejdstilsynet en arg modstander af gulvtæpper, fordi de blev opfattet som skidt- og bakteriebomber, der gjorde medarbejderne syge. I dag er kvaliteten af gulvtæpperne stærkt forbedret og Arbejdstilsynet har selv tæpper på gulvene i hovedkontoret på Østerbro i København.

Selv om der stadig er problemer med rengøringen, anser tilsynets interne sikkerhedsleder Ib Ladefoged Rasmussen tæpperne for at være helt nødvendige, fordi de dæmper støjen i de åbne kontorer. Og støj er en af de vigtigste faktorer i medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø.

Arbejdsmiljøkonsulent i fagforeningen HK, Niels Jakobsen, er helt uenig. Han kalder gulvtæpper i kontorbyggerier for en dårlig lappeløsning og mener, at man godt kan skabe en ordentlig akustik uden.

Hvis du vil læser mere om emnet, har jeg skrevet nogle artikler om det i det nye nummer af Nyhedsbrevet Fremtidens kontor.

5. september 2008   Kommentarer lukket til Kampen om gulvtæppet

Larmende tastaturer

Støjende tastatur

Min kollega Petra, som sidder lige bag ved mig i vores åbne kontor, har været så betænksom at skifte sit larmende tastatur ud med et, som er knap så generende. Hurra for hende! Hun er en af hverdagens helte. Hun har en Dell-computer, og har fået et Quiet Keybord, som faktisk ikke kunne bestilles via Dells hjemmeside. Derfor måtte hun kontakte dem via telefon for at få fat i det. Prisen er 137,- + fragt.

Petra
Petra er en af hverdagens helte.

Selv har jeg et superdæmpet Mac-tastatur til 399,-, som – så vidt jeg ved – ikke overgås at noget andet tastetur, når det gælder om at være stille. Desværre passer det jo ikke til pc.

21. august 2008   Kommentarer lukket til Larmende tastaturer

Hvis vi bare kunne få lov til at passe vores arbejde

Projektet Virksomhedernes indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø konkluderer blandt andet, at det er vigtigt for medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø, at de får lov at passe deres arbejde.

“Det giver arbejdsglæde at udføre et godt stykke arbejde. Arbejdet med psykisk arbejdsmiljø giver først rigtig mening og fremdrift, når det øger muligheden for at løse de daglige arbejdsopgaver”.

Det er måske ikke så overraskende, men jeg synes det er spændende også i en kontorsammenhæng, at det psykiske arbejdsmiljø i den grad er bundet sammen med vores faglige identitet og opfattelser af, hvad der er fagligt rigtigt og forsvarligt.

Hvad er “et godt stykke arbejde”? Det bliver vi jo nødt til at diskutere og komme til en eller anden fælles forståelse af, for ellers vores psykiske arbejdsmiljø bare noget, vi selv må gå og rode med.

14. maj 2008   Kommentarer lukket til Hvis vi bare kunne få lov til at passe vores arbejde

Tænker unge på arbejdsmiljø?

Ifølge Politiken i dag klager hver tredje over deres arbejdsmiljø, og det er især de unge, der er utilfredse. Politiken henviser til en undersøgelse, som LO og FTF har lavet på den internationale (arbejds?)miljødag. Samtidig skriver Ugebrevet A4: Unge tænker ikke på arbejdsmiljø. Artiklen bygger på en undersøgelse, der viser, at heller ikke de unge vil være sikkerhedsrepræsentanter.

Arbejdsmiljøforsker Hans Jørgen Limborg fra firmaet Team Arbejdsliv mener, at sikkerhedsrepræsentanten “er ude af trit med en ny generation, der ikke ser sig selv som del af et fællesskab.”

Underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, Thomas Philbert Nielsen, har følgende interessante overvejelse:
»Det hænger sammen med, at nogle af de moderne, fremtidsrettede problemer inden for arbejdsmiljø breder sig ind over det almindelige personalepolitiske. Det drejer sig om psykosociale spørgsmål og trivsel, som ikke eller kun vanskeligt drøftes i sikkerhedsorganisationen.”

28. april 2008   Kommentarer lukket til Tænker unge på arbejdsmiljø?